Ponieważ część naszej ekipy przebywa na wakacjach w Hiszpanii postanowiliśmy opisać kilka tamtejszych kawowych zwyczajów.

Hiszpanie to kawosze, idący w tej kwestii śmiało, ramię w ramię, z Włochami. Piją kawę w zasadzie przez cały dzień, nawet wieczorem. Ekspres do kawy ma tam nawet najpodrzędniejszy bar, w najbardziej zbitej dechami dziurze, a kelner w restauracji nigdy nie wypuści nas od stolika nie pytając o kawę po posiłku (nawet po późnej kolacji!) Może się wręcz mocno zdziwić jeśli jej nie zamówimy ?

I tak – zamawiając po prostu „kawę” (un café) dostaniemy café solo – czyli to, co włosi nazwaliby espresso – mocne dwa łyki kawy w małej, porcelanowej filiżance.

W większym naczyniu możemy dostać americano (café przedłużane wrzątkiem) lub café con leche – kawę z mlekiem.

Z tym ostatnim uważajcie, bo najprawdopodobniej (wiadomo – co bar to obyczaj) nie będzie to jednak „latte”, który znamy z polskich kawiarni. Jeśli spodziewamy się mocno mlecznego napoju, zaserwowanego w wysokiej szklance – możemy się rozczarować. Café con leche to raczej po prostu café, (czasem podwójne lub przedłużane gorącą wodą) z porcją mleka, najczęściej ciepłego.

Cortado – dla mnie osobiście to najlepsza forma podawania kawy w Hiszpanii 🙂 W małej szklaneczce mocne, ciemne espresso przecięte jest jedwabistym mlekiem, a po wymieszaniu pojawia się na wierzchu mikro pianka. Niesamowity smak – idealny dla tych, którzy nigdy nie mogą się zdecydować, czy chcą kawę z czy bez mleka. Super smakuje po posiłku, kiedy w żołądku brak już miejsca na cokolwiek 🙂 Kluczem do dobrego Cortado jest technika pienienia mleka: wykorzystuje się do tego technikę flat white – dzięki temu jest aksamitne i ma mniej piany. Tak przygotowane zmniejsza kwasowość kawy i uwypukla słodkie nuty.

Cortado

 

Inną, ciekawą opcją dla alternatywy kawa z/bez mleka jest cafe bombon. To hiszpańska wersja podawania kawy espresso (czyli, jak już wiemy café solo). Espresso słodzone jest skondensowanym mlekiem, które wlewane jest na dno szklanki. Dzięki temu, że jest ono gęstsze od kawy to po dodaniu espresso warstwy się nie mieszają. Kawa podawana jest w przezroczystych, małych szklaneczkach, aby móc się delektować wyglądem 🙂 Przed wypiciem obydwie warstwy należy wymieszać. Gorycz kawy znika wówczas zupełnie.

Bombon

Poniżej przedstawiamy składniki i sposób przyrządzenia dwóch ostatnich, charakterystycznych dla Hiszpanii kaw 🙂

Byliście? Piliście? Która bardziej smakuje? Cortado (często nazywane pieszczotliwie cortadito) czy bombon? 🙂

 

Składniki na café cortado (1 porcja):

  • 1 porcja espresso lub mała porcja czarnej kawy (40-120 ml)
  • kilka łyżek spienionego mleka

Do małej szklanki lub filiżanki wlać espresso, następnie wlać spienione mleko. Jeśli chcemy, by powstały warstwy i kawa nie wymieszała się z mlekiem (tak jak w kawie latte), należy wlać najpierw spienione mleko, potem powoli kawę.

 

Składniki café bombón (1 porcja):

  • 1 porcja espresso lub mała porcja czarnej kawy (40-120 ml)
  • 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • kilka łyżek spienionego mleka (opcjonalnie)

W szklance umieścić mleko skondensowane, wlać delikatnie porcję kawy, aby warstwy się nie wymieszały. Dodatkowo można podać spienione mleko.

Tagi

  • hiszpania
  • kawa