Czy wiesz, że metoda parzenia kawy w aeropressie nie ma nawet 20 lat? Urządzenie zostało zaprojektowane w 2005 roku przez amerykańskiego twórcę zabawek, Alana Adlera. Jest to bardzo prosty sprzęt, a do tego poręczny i lekki, dzięki czemu świetnie sprawdza się nawet w podróży. Jest też znacznie przystępniejszy cenowo niż np. ekspresy ciśnieniowe. Czym zatem dokładnie jest, na jakiej zasadzie działa i jak zaparzyć kawę w aeropressie?

Spis treści:

  • Czym właściwie jest aeropress?
  • Aeropress – co jest potrzebne do parzenia kawy?
  • Jaka kawa do aeropressu będzie najlepsza?
  • Parzenie kawy w aeropressie krok po kroku
    • Jak zaparzyć kawę w aeropressie metodą tradycyjną?
    • Jak zaparzyć kawę w aeropressie metodą odwróconą (invert)?

 

Czym właściwie jest aeropress?

Aeropress – nazywany też „strzykawką do kawy” – jest bardzo łatwy w obsłudze, bez problemu mieści się w bagażu podręcznym i pozwala cieszyć się aromatyczną kawą nawet w trakcie biwaku w głuszy. Jego koszt to około 130-150 zł, czyli względnie niewiele za jakość, jakiej dostarcza. Plusem jest także to, że pozwala kombinować w czasie procesu parzenia – skracać lub wydłużać jego czas, stosować wodę o różnej temperaturze, mielić ziarna na różne grubości etc. Wszystko to sprawia, że w ostatnich latach tego typu metoda parzenia kawy stała się jedną z najciekawszych i wciąż zgłębianych.

Minusem parzenia kawy w aeropressie może być tylko jej ilość – jednorazowo zwykle można przygotować do 250 ml napoju. Nie jest to więc sprzęt biurowy czy urządzenie, które sprawdzi się na dużych rodzinnych imprezach… chyba że każdy będzie miała swój!

Aeropress – co jest potrzebne do parzenia kawy?

Do prawidłowej pracy aeropress potrzebuje tylko kilku elementów, które zawsze powinny znaleźć się w zestawie. Są to:

  • sam aeropress (składający się z cylindra, tłoczka i sitka),
  • mieszadło,
  • miarka,
  • lejek,
  • papierowe filtry.

Niezbędna jest też przegotowana woda oraz zmielona kawa. Poleca się zwłaszcza tę w ziarnach, którą mieli się przed samym zaparzeniem. W związku z tym przydatny może być także młynek do kawy. Oczywiście, można też zaopatrzyć się w kawę od razu zmieloną, przy czym najlepiej, aby była to grubość mielenia dostosowana właśnie do tej konkretnej metody parzenia.

Pomocna może być również waga, która pozwoli dokładnie skontrolować ilość stosowanej do parzenia kawy. Bardzo precyzyjnie odmierzy to specjalna waga do kawy (zwykłe kuchenne mogą nie być wystarczająco czułe do metody, jaką jest aeropress). Ile kawy należy zatem zastosować? Poleca się 16-20 g na około 250 ml (czyli około 6-9 g na 100 ml wody). Warto jednak pamiętać, że jest tu spore pole do eksperymentów – śmiało można próbować nieco zmieniać wskazaną gramaturę.

Jaka kawa do aeropressu będzie najlepsza?

Wybór kawy do aeropressu wcale nie jest taki oczywisty. Należy zwrócić przy tym uwagę na co najmniej kilka parametrów. Pierwszym jest stopień palenia kawy – do tej metody poleca się przede wszystkim średnio i jasno palone ziarna. Dla miłośników i miłośniczek kawy średnio palonej interesującą propozycją, która jest polecana m.in. właśnie do aeropressów, będzie kawa Blue Bird Republic Indigo Bunting – 100% Arabica z Brazylii, o niskim stopniu kwasowości, średnim body i wyczuwalnych nutach czekolady, kakao i masła orzechowego. Jeśli zaś chodzi o kawę jasno paloną, do tej metody parzenia poleca się m.in. Johan & Nyström – Ethiopia Guji. Jest to 100% Arabica z Etiopii, dostarczająca wyjątkowej, lekko czekoladowej słodyczy, którą dopełniają owocowe nuty (m.in. truskawkowe, wiśniowe, winne).

Drugim aspektem, na który zdecydowanie trzeba zwrócić uwagę, jest stopień zmielenia ziaren – jak zmielić kawę do aeropressu? Oceniając na oko, efekt mielenia można opisać jako „gruby piasek”. Kawa powinna być delikatnie drobniejsza niż ta zmielona do innych metod alternatywnych, a jednocześnie grubsza niż do ekspresu ciśnieniowego. Jest to istotne, ponieważ grubość zmielenia realnie wpływa na finalny smak kawy. Zbyt grubo zmielone ziarna dadzą mało intensywny napój o jasnej barwie, a zbyt drobno – będą stawiały za duży opór wodzie, co również będzie skutkowało niewykorzystaniem całego potencjału kawy.

Parzenie kawy w aeropressie krok po kroku

Określenie „strzykawka do kawy” wywodzi się właśnie ze sposobu, w jaki pracuje aeropress. Są dwie metody jego stosowania – jak z nich korzystać i czym się różnią?

Jak zaparzyć kawę w aeropressie metodą tradycyjną?

  1. Rozpoczynamy od umieszczenia filtra w sitku, a następnie jego przepłukania gorącą wodą. Warto przepłukać także cylinder – ogrzeje to urządzenie, a z filtra zmyje papierowy posmak oraz lepiej dopasuje go do sitka.
  2. Sitko przykręcamy do dolnej części cylindra – całość ustawiamy na naczyniu, do którego chcemy wlewać kawę (filiżanka, kubek, czajnik etc.).
  3. Do aeropressu wsypujemy odpowiednią ilość zmielonej kawy i zalewamy ją około 50 ml gorącej wody (najlepiej w temperaturze 88-92 °C) – dochodzi wtedy do procesu preinfuzji, który nieraz nazywa się „rozkwitem kawy”.
  4. Czekamy 30 sekund i dolewamy resztę wody – teraz odczekujemy około 60 sekund (w tym czasie możemy kilka razy pomieszać kawę w aeropressie, co nada jej większej wyrazistości i uwolni całą moc aromatów).
  5. Po upływie wskazanego czasu wkładamy od góry tłoczek i delikatnie, jednostajnym ruchem przepychamy go ku dołowi, wyciskając kawę do naczynia (ta czynność powinna trwać około 30 sekund).
  6. Należy przestać w momencie, gdy pojawi się charakterystyczny odgłos, przypominający syk.

Jak zaparzyć kawę w aeropressie metodą odwróconą (invert)?

  1. Na początku przygotowujemy sitko, do którego wkładamy filtr i przelewamy go wodą – odkładamy na bok, ponieważ w tym przypadku sitko będzie nam potrzebne dopiero w ostatniej fazie parzenia kawy.
  2. Do cylindra wkładamy tłoczek, ustawiając urządzenie tak, by wspomniany tłoczek znalazł się na dole.
  3. Wsypujemy do urządzenia odpowiednią ilość zmielonej kawy.
  4. Następnie zalewamy ją około 50 ml gorącej wody i – podobnie jak w klasycznym sposobie parzenia – odczekujemy 30 sekund.
  5. Dolewamy resztę wody i czekamy kolejne 60 sekund, kilkukrotnie w międzyczasie mieszając.
  6. Zakładamy na cylinder przygotowane wcześniej sitko, odwracamy aeropress tak, by tym razem tłoczek był na górze, a sitko ustawiamy na docelowym naczyniu.
  7. Powoli wciskamy tłoczek, aż do momentu, gdy pojawi się charakterystyczny syk.

Parzenie kawy w aeropressie warto zacząć właśnie od tych podstawowych metod. Po ich opanowaniu nie ma jednak przeszkód, by zacząć eksperymentować i bawić się smakiem oraz formą – aeropress daje naprawdę ogromne możliwości!