Aromatyczna głębia smaku kawy w domowym zaciszu? Proszę bardzo! Jedną z najpopularniejszych metod jest parzenie kawy w kawiarce – nie bez przyczyny. Co warto wiedzieć o tym sposobie przygotowywania kawy? Jakie są jego zalety? Jakie ziarna sprawdzą się w tym przypadku najlepiej? Wyjaśniamy, jak zaparzyć kawę w kawiarce – oto sprawdzone informacje dla kawoszy! 

Spis treści:

  • Kawiarka – włoska jakość w Twoim domu
  • Jak działa kawiarka?
  • Parzenie kawy w kawiarce – krok po kroku
  • Jak długo parzyć kawę w kawiarce?
  • Jak zmielić kawę do kawiarki?
  • Czy kawa z kawiarki jest zdrowa?

Kawiarka niejedno ma imię: makinetka, kafetierka, kupres, moka – wszystkie wymienione tu określenia wskazują na ten sam czajniczek do parzenia kawy. Niewielki, bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle funkcjonalny. Zajmuje mało miejsca, łatwo można go przetransportować i tym samym zawsze mieć pyszną kawę pod ręką. Jedynym wymaganiem jest dostęp do kuchenki gazowej lub płyty grzewczej. A że właściwie każdy z nas ma je swoich mieszkaniach, nie można dziwić się popularności tego rozwiązania i zainteresowaniu tematem, jak zaparzać kawę w kawiarce.

Kawiarka – włoska jakość w Twoim domu

Dla wielu osób to właśnie Włochy są europejską stolicą kawy. Zresztą to właśnie tam – a dokładniej w Wenecji – powstała pierwsza w Europie kawiarnia. Miało to miejsce w 1645 roku. Od tamtego czasu wiele się zmieniło – zarówno w technologii produkcji, jak i sposobach parzenia kawy. Kluczową zmianą jest jednak sama dostępność i rozpowszechnienie tego wyjątkowego napoju. Współcześnie jest on jednym z najczęściej wypijanych!

Jego popularność rosła jednak stopniowo, ale niewątpliwie trzeba było wynaleźć sprzęt, który pozwoli w domowych warunkach zaparzyć wysokojakościową kawę – tutaj znów na plan pierwszy wybijają się Włochy. To właśnie stamtąd pochodził Alfonso Bialetti, czyli inżynier, który na początku lat 30. XX wieku zaprojektował i stworzył kawiarkę. Dzięki niej jego firma odniosła gigantyczny sukces, a my do dzisiaj – jako że mechanizm działania kawiarek nie uległ właściwie zmianie – korzystamy z jego pomysłu.

Jak działa kawiarka?

Chcąc wiedzieć, jak zaparzać kawę w kawiarce, warto na początku w ogóle poznać jej budowę i mechanizm działania. Jeśli chodzi o ten pierwszy element, można wyróżnić 4 kluczowe dla budowy kawiarki części:

  • górny zbiornik, w którym zbiera się gotowy napar;
  • koszyczek na kawę;
  • uszczelka;
  • dolna część – zbiornik na wodę z zaworkiem bezpieczeństwa (wentylem).

Najczęściej do produkcji kawiarek wykorzystuje się aluminium oraz stal nierdzewną – warto, aby były to materiały wysokiej jakości. Ma to bowiem znaczenie zarówno dla smaku parzonej w ten sposób kawy, jak i jej wpływu na nasze zdrowie. Pamiętajmy, że na kawiarkę oddziałujemy wysokimi temperaturami, a w środku znajduje się napój, który następnie trafi do naszych organizmów. Jeśli zatem sprzęt będzie zrobiony ze słabej jakości materiałów, mogą one źle reagować na gorąco, uwalniając do napoju niekorzystne dla nas związki. Przed wyborem modelu dla siebie, warto zatem dokładnie sprawdzić, z czego jest zrobiony.

Wracając zaś do kwestii tego, jak działa kawiarka – podstawą jest wytwarzanie ciśnienia. Kawę parzy się w ten sposób właśnie pod ciśnieniem, choć nie można tego porównywać ze standardowymi ekspresami ciśnieniowymi. Działanie kawiarki opiera się bowiem o znacznie niższe wartości ciśnienia – zwykle 1-2 bary. Dla porównania ekspres ciśnieniowy to nawet 15-16 barów.

Parzenie kawy w kawiarce – krok po kroku

Jak zaparzać kawę w kawiarce? Na szczęście jest to bardzo proste! Warto jednak pamiętać, by wybrać odpowiedni sprzęt. Nie chodzi tylko o wspomnianą jakość jego wykonania i użyte do tego materiały. „Odpowiedni” odnosi się także do dostosowania wybranego modelu do dostępnego źródła ciepła, tzn. kuchenki gazowej lub indukcyjnej. O ile do tej pierwszej dostosowana jest większość kawiarek, o tyle przy tej drugiej należy zachować uważność. Wybrane modele kafetierek, które mogą pracować na indukcji, są odpowiednio oznaczane. Co ciekawe, coraz częściej spotkać można także kawiarki bezpośrednio podpinane do gniazdka – choć one akurat do najpopularniejszych nie należą, przede wszystkim ze względu na sporo wyższą cenę.

Przechodząc jednak do sedna: jak zaparzać kawę w kawiarce? Oto opis całego procesu w zaledwie kilku krokach – każdy spokojnie sobie z tym poradzi!

  1. Do dolnego zbiornika wlej wodę. Ile? Najczęściej zaznaczona jest linia graniczna. Jeśli jednak dany model nie posiada tego typu oznaczenia, należy wypełnić zbiornik lekko poniżej zaworu bezpieczeństwa. Najlepiej, aby woda była ciepła lub nawet gorąca – znacznie przyspieszy to tempo całego procesu parzenia.
  2. Sitko wypełnij do pełna odpowiednio zmieloną kawą, lekko ją dociskając (lecz nie ubijając). Co ważne, na rantach nie powinny zostać drobinki kawy – może to prowadzić do nieszczelności.
  3. Następnie skręć ze sobą obie części kawiarki (uważaj, ponieważ dolna część – jeśli bazujesz na gorącej wodzie – będzie już mocno nagrzana i może Cię poparzyć).
  4. Ustaw kawiarkę na palniku lub płycie grzewczej – nastaw na małą moc grzania (w kuchence indukcyjnej na średnią). Pozostaw otwartą pokrywkę, ponieważ dzięki temu zobaczysz, gdy kawa zacznie wypływać.
  5. Po usłyszeniu charakterystycznego bulgotania, natychmiast zdejmij kawę z kuchenki – oznacza to, że jest gotowa.

Jak długo parzyć kawę w kawiarce?

Jak to zostało wspomniane, gdy tylko pojawia się charakterystyczne bulgotanie, od razu trzeba zdjąć kawiarkę z palnika lub płyty i przelać napar do filiżanek. Dłuższe przytrzymanie może niekorzystnie wpłynąć na smak kawy – stanie się gorzka, nieprzyjemna, przepalona.

Nie ma jednak konkretnego limitu czasu, w którym zakończy się cały proces parzenia kawy w kawiarce. Dlaczego? Wpływ ma chociażby temperatura wlanej do kafetierki wody. Jeśli jest gorąca, kawa może zacząć wypływać już po 1-2 minutach. W przypadku zimnej, potrwa to dłużej. Co ważne, używanie gorącej wody ma też istotne znaczenie dla smaku kawy – w takim przypadku będzie mniejsze ryzyko, że pojawi się niepotrzebna goryczka (ziarna kawy będą miały bowiem krótszy czas kontaktu z wysoką temperaturą).

Polecaną metodą jest też zanurzenie kawiarki w zimnej wodzie zaraz po zdjęciu z palnika – jej ostudzenie spowoduje przerwanie parzenia, co również korzystnie wpłynie na smak kawy.

Jak zmielić kawę do kawiarki?

To, w jaki sposób będą zmielone ziarna kawy, ma ogromne znaczenie dla finalnego efektu. Po pierwsze, liczy się ilość wsypanej do sitka kawy – powinno być ono wypełnione po brzegi. Po drugie, ważna jest grubość mielenia ziaren. Po zmieleniu powinny przypominać drobniutkie kryształki cukru. Porównując do innych metod, do kawiarki mielimy znacznie drobniej niż np. do dripa, ale grubiej niż do espresso.

Dlaczego jest to aż tak ważne? Zbyt drobne zmielenie może skutkować zablokowaniem sitka. Kawa będzie wtedy bardzo powolnie spływać, a jej smak będzie pełen goryczy. Jeśli zaś ziarna są zmielone zbyt grubo, napar będzie wręcz tryskać na boki wodnistym strumieniem. Wtedy możemy spodziewać się sporej kwasowości i bardzo „płaskiego” smaku kawy.

Czy kawa z kawiarki jest zdrowa?

Debaty nad tym, czy kawa jest zdrowa, trwają od wielu lat. Miłośnicy kawy mogą jednak zachować spokój. Wiele badań wskazuje na liczne korzyści płynące z picia kawy – regularne popijanie umiarkowanych jej ilości ochrania m.in. układ nerwowy (mniejsza ryzyko wystąpienia udaru czy choroby Parkinsona), a także korzystnie oddziałuje na niektóre procesy zachodzące w układzie pokarmowym (m.in. obniża ryzyko wystąpienia przewlekłych zaparć oraz stymuluje trawienie w żołądku).

Najwięcej wątpliwości budzi obecność kofeiny, która naturalnie występuje w ziarnach kawy. Generalnie wskazuje się jednak, że spożywanie jej w ilości około 400 mg dziennie może stanowić integralną część zrównoważonego stylu życia (u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią ta ilość wynosi 200 mg)[1]. Co to dokładnie oznacza? Cóż, nie ma jednej odpowiedzi – to zależy m.in. od gatunku kawy. W Robuście jest bowiem więcej kofeiny niż w Arabice[2], podobnie w kawie lżej palonej (jaśniejszej) niż tej mocno – ciemniejsze ziarna wskazują, że kawa podlegała dłuższym procesom obróbki termicznej, tracąc w tym czasie większą ilość kofeiny. Zwykle jednak uznaje się, że w standardowej filiżance jest około 75-100 mg kofeiny, a w espresso – około 60 mg.

Wiedząc już zatem, jak zaparzać kawę w kawiarce i jak liczne ma walory, nie pozostaje nic innego, niż sięgnąć po ulubione ziarna i cieszyć się ich smakiem. Tym bardziej, że obsługa kawiarki jest bardzo prosta, cały proces trwa chwilę, a osiągane efekty przywodzą na myśl włoskie kawiarnie – aromatyczne i pełne głębokiego, esencjonalnego smaku.

 

[1] Dr Carlo La Vecchia, Opinia eksperta: Kawa i jej wpływ na trawienie, „kawaizdrowie.pl” [dostęp: 16.04.2022]

https://kawaizdrowie.pl/upload/files/Expert-report-Coffee-and-its-effect-on-digestion_PL.pdf

[2] Surma, S., Romańczyk, M., Fojcik, J., Krzystanek, M., Kawa — lekarstwo, używka i narkotyk, Psychiatria 2020;17(4):237-246 [dostęp: 16.04.2022]

https://journals.viamedica.pl/psychiatria/article/view/PSYCH.a2020.0031/52154